Grua…

Nga Enia Hoxha

Kjo fjalë kaq e fuqishme që mbart brenda saj kaq shumë kuptim.

Një fjalë që jo gjithmonë është respektuar, por ndër vite janë perpjekur që me forcë ta përdhosin.

Ta shtypin, ta ulin, ta zhdukin… Përse?

Sepse një grua është një qenie e brishtë, e cënueshme…

Një grua nuk vlen, është thjesht një skllave e shoqerisë boterorë. Një grua vendin e saj e ka pranë kuzhinës, pranë sobës e pranë shtepisë.

Një grua nuk di të punoje, nuk shërben për asgjë. Një grua është thjesht një inkubator për liderat madhështor të së ardhmes, që në fund të ditës do vazhdojnë të përulin figurën e asaj qenie nga e cila u krijuan… Sepse ajo është thjesht një grua…

Por në c’ligj të universit është shkruar se një grua është krijuar për hiçgjë? Cili ishte ai që në kokën e njerëzisë derdhi vrer të pafundëm kundër kësaj mrekullie?

Jo mor jo, një grua s’është skllave e mendësisë tënde! Ajo mund të bëjë gjithçka.

Një grua mund të qajë, mund të qeshë, një grua është e lirë të bëjë ç’të dojë.

Të votojë, të jetojë, të punojë, të shijojë e të pranojë veten e saj për atë çka është!

Një grua është e lirë të thotë JO. Nje grua mund te kete nje familje, nje shtepi e nje karriere ne te njejten kohe e t’i permbushi gjithe detyrat e saj per mrekulli. Nje grua duhet te jete e barabarte me nje mashkull.

Jo sepse ne kete menyre vendoset ekuilibri, por sepse e meriton.

Nje grua mund te mbaje gjithe boten mbi supe.

Ne fund te dites, nje grua mbetet nje grua dhe eshte gjeja me cool me te cilen ti mund te identifikohesh.

Ndjehu krenare qe je nje grua!

Përgjegjësia: Pikëpamjet dhe mendimet e shprehura në këtë artikull janë të autorëve dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht politikën ose pozicionin zyrtar të Qendrës Rinore “Perspektiva”. Supozimet e bëra brenda analizës nuk reflektojnë pozicionin e Qendrës Rinore “Perspektiva”.

Unë jam grua…!

Nga Flavia Hasko

Hesoidi thotë: “Në fillim shtëpia, gruaja dhe një ka për plugun”, gruaja, nëna, motra, vajza, janë shoqëria, janë elementi më thelbësor në një shtet, për formimin dhe progresin e tij, sepse ato edukojnë breza, ato falin jetë, ato janë forcë, inspirim.

E nisa me këtë shprehje të Hesoidit, për të thënë që në fillim është familja si pjesë e përbërë e së tërës, siç është shoqëria, kau që është skllavi i përmbushjes së nevojave të familjes, bashkimi i këtyre familjeve përbën shoqërinë, që bashkëjetojnë për përmbushjen e nevojave të tyre dhe funksionimin e një shteti. Sigurisht, ajo ka një rol thelbësor në shoqëri, por askush nuk mund të vendos për fatin e saj. Ne jemi të vetëdijshëm, që në zona, ku zakonet peshojnë më shumë se ligji, gruaja shitet për borxhet e babait apo sepse vjen një moshë e cila është e përcaktuar që ajo nuk duhet të vazhdoj shkollën por të martohet, të jetoj me dikë që nuk e do dhe në shumë raste me dikë që as nuk e njeh. Ajo privohet nga qëllimet, pikënisjet apo ambiciet që ajo mund të ketë në jetë, duke e lënë të atin të vendos për të.

Nuk dua të ngjaj klishe në këto tematika apo fenomene, por të them të drejtën sado që koha kalon ne i dëgjojmë dhe sot pritshmëritë e baballarëve për të lindur djalë dhe jo vajzë, i dëgjojmë dhe sot problematikat ku një vajzë nëpërkëmbet nga bashkëshorti i saj, që tregon pa nguruar forcën dhe supremacinë e tij ndaj saj dhe ajo për hir të fëmijëve dhe familjes detyrohet të mbaj gojën mbyllur. Grave i’u duhet një forcë e brendshme, kurajo dhe t’ju kujtosh se janë të bukura gjithmonë. Atyre i’u duhet të punojnë 8 orë në ditë dhe të kujdesen edhe për shtëpinë, Herë-herë harrojnë të kujdesen për veten, për më tepër të hasen dhe me fjalë ofenduese nga bashkëshorti i tyre. Jemi lodhur e stërmunduar me lajme  makabre, ku i dashuri vret të dashurën, burri vret gruan, për motive të dobëta, vetëm sepse e refuzoi apo sepse në presion e sipër nuk mundi të mbahej më. Në këto kohë, ku rëndësia e paqes dhe mirëbashkjetesës është me rëndësi për mirëorganizimin dhe mirëqeverisjen, institucionet duhet të jenë në alarm, shoqata të ndryshme të cilat janë krijuar dhe shpeshherë e kanë marrë iniciativën për të ndërgjegjësuar shoqërinë, ta dërrmojnë, dobësojnë dhe ne fund t’a zhdukin këtë gangrenë që po e tkurr progresin e shoqërisë që në rrënjë. Në vendin tim vijmë me zakone të lashta e tradita ,për të cilat krenohemi se I japin identitet kombit.

ARMA ME E FORTE ESHTE ARSIMI! Nëse flas për vendin tim, ku është krijuar një sistem i cili i mëshon notës më shumë sesa vlerave, leximit të librit më shumë sesa edukimit që merr ndaj tij, përsëritjes përmendësh edhe nëse nuk je i vetëdijshëm se çfarë po thua, mësuese të papërkushtuara dhe që përsërisin si papagall pa e kuptuar se po edukojnë breza dhe përgjegjësia e tyre është misioni më I lartë në një shtet. Jam e vetëdijshme se mund të jetë e vështirë t’a luftosh, ama nuk mendoj se është e vështirë të mendosh edhe për rrethinat, të kesh në fokus arsimin si investimi më afatgjatë dhe I rëndësishëm për shoqërinë. Jetesa është edhe në zona rurale, në periferi, jo vetëm e përqendruar në qendra. Mendoj se e mira do të ishte, që brezi që po rritet të mësohen me zakonet tradicionale e tradita, por të arsyeshme, jo me zakone ku gruaja I lan këmbët burrit, me tradita tradicionale, gatimet e vjetra, por jo gruaja të jetë e nënshtruar dhe të ketë si detyrë thelbësore gatimin dhe punët e shtëpisë. Kjo është e papranueshmë. Ndërgjegjësimi rritet nëpër media, në vendosjen ne gjirin e shoqërisë dhe iniciativat duke takuar çdo qytetar dhe qytetare për t’i kujtuar që nuk janë vetëm, të jemi krah tyre për mision. Dhurimi i librave, nisma për t’ju lexuar fëmijëve, nisma për t’u vendosur në familje për t’ju treguar çdo grua që ne jemi krah tyre dhe për t’i kujtuar shoqërisë që jemi më të organizuar se kurrë. T’i kujtojmë fëmijëve të respektojnë prindërit,i’u lejohet që ndonjëherë të bëjnë gabime, por të mos e kenë si qëllim dhe të vetëdijësohen, të mos trajtohen sikur çdo fjalë që e thotë çuni i shtëpisë është ligj, jo! Aty ku ka vend për arsyetim duhet të mos ja ngjizim si zakon urdhrin dhe supremacinë. Të kujdesen për mamin, ajo është bashkëudhëtarja e tij deri në një fazë shumë të rëndësishme të jetës. Të respektoj motrën, t’a trajtoj mirë atë dhe të mos e nëpërkëmbë, të këshillohet dhe të jetë krah për krah me të sa herë fati arratiset dhe mbeten të pashpresë. Të mësojmë se gruaja është hyjnore, dora që përkund djepin, është dora që rrotullon boshtin e njerëzisë, dora që vendos fatin e shoqërisë..

Përgjegjësia: Pikëpamjet dhe mendimet e shprehura në këtë artikull janë të autorëve dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht politikën ose pozicionin zyrtar të Qendrës Rinore “Perspektiva”. Supozimet e bëra brenda analizës nuk reflektojnë pozicionin e Qendrës Rinore “Perspektiva”.

Sa rëndësi kanë të drejtat e njëriut në një shoqëri embrionike si kjo e jona?

Nga Flavia Hasko

Ne kemi 30 vite që prezumojmë se e kemi ndërtuar dhe e jetojmë jetën në demokraci. Para ’90, liria e shprehjes, e shtypit, e jetës, prona private, as që mund të mendohej, partia-shtet ishte ajo që qëndronte në krye edhe të mendimeve të tua duke uzurpuar çdo formë lirie. Gjatë asaj periudhe pati shumë të interrnuar politik, ushqimet ishin me tollona dhe të gjithë ishin në varfëri të barabartë. Ato 45 vite, ishin një luftë gjakatare për shqiptarët nga të gjitha vuajtjet që i’u injektuan. Pas ’90, duke se do do të lindte dritë nën moton “E duam Shqipërinë si gjithë Europa!” Marshuan për të drejta dhe liri, për të vendosur ata dhe të zbatohej vullneti i popullit, të respektohej e drejta e jetës dhe e drejta e fjalës.


Por, sa ishim të përgatitur ne, dhe sa jemi aktualisht? Përgjatë viteve, skandalet s’kanë të sosur. Janë vrarë protestues duke luftuar për të zhdukur të korruptuarit nga kryesia e shtetit, e krejt skota e djajve me kollare të përcëllohej nga flakët e drejtësisë, dhe janë marrë vota me dhunë duke mos u respektuar vullneti i popullit. Pushteti është fituar me dhunë dhe është ruajtur me dhunë. E demokracia nuk ka qenë kurrë e jona, kurrë e përsosur.


Duke qenë të dërrmuar përgjatë këtyre dekadave, ne jemi duke ecur ngadalë drejt një shoqërie që vendos vetë për të ardhmen, një shoqërie që i njeh të drejtat e veta dhe lufton dhëmb më dhëmb kur ja përdhosin ato, kjo ecje e ngadaltë po shpresëplotë vjen si rrjedhojë e atyre që na kanë qeverisur pa mëshirë.

Doja që së fundmi, të bëhesha palë me kundërshti ndaj kësaj ngjarjeje të hidhur të dy ditëve më parë duke e cekur pakëz të drejtën themelore të njeriut për të jetuar. E drejta e njeriut për të jetuar është e garantuar me ligj, respektimin e të drejtave dhe lirive të çdokujt që ndodhet brenda juridiksionit të saj. E drejta për lirinë dhe sigurinë e personit, detyrimi i shtetit për t’i siguruar dikujt mbrojtje personale kundrejt një sulmi nga të tjerë.


Ngjarja e një të riu që u vra nga duart e efektivit të policisë, është ngjarja më makabre e kohëve të fundit, kjo sepse shteti ka vrarë një djalë të ri, kjo është simbol që ai ka vrarë një brez të tërë. Një brez që dita ditës largohen tufa tufa, një brez që është i lodhur nga keqtrajtimi, nga pamundësia për punësim e për shkollim, ku objektivat sociale janë të paarritshme dhe të pamundura për t’u realizuar prej tyre.
Një brez, i emigruar nëpër botë.


Nuk jemi të sigurt nga ata që duhet të ruanin rendin, dhe kryesohen nga dikush që udhëton me mjete të shtrenjta ndërkohë që shumica dërrmuese e popullit është i zhytyr në varfëri.
Nuk jemi të sigurt se do të na garantohen të drejta kur gjykatat janë jashtë funksioni dhe për më tepër një çështje zvarritet edhe për vite me rradhe. Drejtësi e vonuar është drejtësi e mohuar.

Një popull duhet t’i njoh të drejtat e tij dhe të mos bëj kompromis me to, të organizohet bashkë për qëllime të larta, dita ditës unë shoh qytetarë që marrin iniciativën për t’u rebeluar kundrejt çdo kauze shoqërore dhe ky është hapi i parë dhe më i rëndësishëm drejt demokracisë së konsoliduar por edhe të një jetese me moslejimin e veprimeve arbitrare nga ana e shtetit. Ky i fundit, duhet të zotohet për të drejtat e qytetarëve, për të drejtën për të jetuar, për të patur një strehë, për të patur një punë, për t’u shkolluar. Gjithëkush brenda juridiksonit të shtetit shqiptar, ka të drejtë për një jetë të paqtë dhe të begatë. Askush nuk duhet të vuaj, në skamje, mjerim, apo të jetoj në kushte pabarazie dhe diskriminuese. Të gjithë jemi njerëz, çfarëdolloj sistemi qoftë, njeriu nuk mund të nëpërkëmbet si qen rrugësh, sepse ka dinjitet, ka vlera dhe është qytetar i një kombi.

Përgjegjësia: Pikëpamjet dhe mendimet e shprehura në këtë artikull janë të autorëve dhe nuk
pasqyrojnë domosdoshmërisht politikën ose pozicionin zyrtar të Qendrës Rinore "Perspektiva".
Supozimet e bëra brenda analizës nuk reflektojnë pozicionin e Qendrës Rinore "Perspektiva".

Be my voice: Human Rights in COVID-19 era

Youth Center ‘’Perspektiva’’ has officially started the newest project “Be My Voice: Human Rights in COVID-19 era”. The call for applications can be found here

Due to the COVID-19 pandemic, youth were more than ever the “digital natives” with all communication, studies, and often employment having moved online. The pandemic has sharply emphasized the positive and negative extremes of online communication: while opening the world of opportunities as an escape from the lockdown, it also exposed youth to loads of unverified and often harmful media products. 

The project aims at promoting human rights in the times of COVID-19 by equipping youth workers and young media activists from Albania with knowledge in the areas of media ethics and human rights, and skills in countering fake news and stigmatization. 

There will be some activities through this period  (November 2020 – February 2021) such as a training course for youth workers and media activists on media ethics, media literacy and non-discrimination (6 days in November 2020).

Launch of the Online youth-led Awareness Campaign “Be My Voice” featuring young change-makers, representatives of civil society, media, local authorities, representatives of youth networks, and bringing attention to diverse elements of human rights, their online aspects and how they were affected by COVID-19.

In the framework of the awareness campaign, young participants will be provided with an opportunity to put the newly received knowledge in practice and develop Youth-led community actions (December 2020 – February 2021) 10 December 2020 – International Day of Human Rights February 2021 – Safe Internet Day

 At least one community action addressing the issue proposed by the participants Finalization of the project documentary.

At this phase, we aim at bringing together youth from diverse backgrounds and empowering them to develop creative community actions aiming at promoting human rights-based approach in responses to COVID-19 in their communities.

By this, we believe we will empower young people to be more proactively engaged in their communities, to better understand the local issues, and to gain practical experience in organizing an internationally observed event at the local level.

The project is supported by Council of Europe through the financial support of European Youth Foundation

UNITED Conference – “Power of Coexistence: Turn it on!”

Between 15-20 May 2019, UNITED for Intercultural Action, Youth Centre Perspektiva and Projekte Vullnetare Nderkombetare held a conference entitled “Power of Coexistence: Turn it on! Bridge, Cooperate, Overcome” in Durrës, Albania.

The conference focused on coexistence, not only as a general value of understanding and peaceful living within a community, but also as a practical strategy that can help overcoming the current challenges faced in Europe and beyond.

This slideshow requires JavaScript.

 

Youth Centre Perspektiva is an organisation working in the field of youth empowerment and human rights education via artistic and educational activities.

Projekte Vullnetare Nderkombetare is a branch of Service Civil International (SCI), and promotes social development and peace by voluntary work and international youth exchange.

During the five-day conference, activists from all over Europe working in the field of peace building, youth empowerment and human rights gathered to discuss, exchange and act towards the concrete achievement of coexistence in Europe.

The programme included panel discussions with experts, successful examples and good practices of coexistence, working groups on communication, campaign, advocacy, education and community building strategies, and practical workshops on fundraising.

The participants also got the chance to learn about the local situation in Albania through a presentation, and a study visit of the city of Durrës.

Overall, the conference provided them with the chance to network and build opportunities for future cooperations.

Hate Fighters in Action

From 03 until 10th of March 2019 volunteers from Youth Center ‘’Perspektiva’’ attended the first training of “Hate Fighters in Action” project which was organized in Nis, Serbia.

“Hate Fighters in Action” is a project which is supported by Erasmus + program, Capacity Building in The Field of Youth Action. Hate Fighters Network will organize set of activities for young people in Partner countries with the aim to strengthen the role of young people in peace-building activities and combat against Hate Speech through artistic ways (Video, Music, Photography, and Graphic Design). Throughout the whole duration of the projects, we will organize several workshops in Albania, in order to disseminate the knowledge and outcomes of the project.

The project will not only support the promotion of human rights and democratic values, but also build capacities of young people (youth workers, young activists, students of law, volunteers) to advocate for human rights and reconciliation.

This slideshow requires JavaScript.

After attending the Training Course from 03 – 10 March 2019, participants from Perspektiva Team organized 1 National Info Day and 20 workshops per creative method. National Info days will promote the program and invite young people from the local communities to join creative workshops. The workshops will have educational part where first participants will learn more about hate speech online and then work through a particular method (graphics, photo, music, video).

This slideshow requires JavaScript.

They will create new creative tools, which will be later used in the awareness campaign (at least 20 graphics, 20 concept photos, 1 song and 5 videos per country).

Participants during workshops developed several ideas for photos, videos, designs and music. With the support of Perspektiva team those ideas were put in action and developed professionally.  Below you may find some of the concepts developed by the team. Perspektiva would like to thank all participants of workshops and partners who made possible the development of the tools with their support and creativity.

Photo Designs:

This slideshow requires JavaScript.

Graphic Designs:

This slideshow requires JavaScript.

Hate Fighters Network implements this project in cooperation with Youth Center “Perspektiva” from Durres – Albania, Red Cross Novo Sarajevo” from Sarajevo – Bosnia and Herzegovina, “Art Republic Prague” from Prague – Czech Republic, “Hellenic Youth Participation” from Athens – Greece, “International Development Alliance Network” from Sofia – Bulgaria, “Beyond Borders” from Corato – Italy, “Council for prevention of juvenile delinquency” from Kavadarci – Macedonia, KOM 018 from Nis – Serbia and Faculty of Law Nis from Nis – Serbia. Project is implemented from 01.12.2018 till 31.03.2020 and is co-financed by Erasmus+ program of the EU.

For more information stay tuned and follow us on our social media channels.

Facebook: facebook.com/perspektiva4youth

Twitter: @Perspektiva_Al

Instagram:  perspektiva4youth
#HateFightersInAction #ErasmusPlus #HateFightersNetwork #ida#redcrossnovosarajevo #beyondbordersitaly #hellenicyouthparticipation#Perspektiva_Al #artrepublicprague #kom018 #sppmd

“Virtual Action for Human Rights Education”

On February 5th- 11th 2019 volunteers representing Youth Center “Perspektiva” attended the Erasmus + training course  “Virtual Action for Human Rights Education” which was held in Istanbul, Turkey. Throughout the training course participants developed their skills in identifying hate speech online and offline. Furthermore the project encourages participants in becoming online activists for human rights. Throughout the whole duration of the training course, there was a special focus in raising awareness about human rights principles and promote a vision of the internet which reflects these principles.

Young people from several countries such as Albania, Turkey, North Macedonia, Moldova, Ukraine, Lithuania, Italy, Romania became together to learn more about this topic based on the principles of non formal education such as exercises, games,  group dynamics, self directed learning, among others. These activities were implemented from the Compass, WeCAN, and Bookmarks books by Council of Europe.

This slideshow requires JavaScript.

Attending this training course, offered them the opportunity to to network with several international and regional organization whose work is focused on human right protection and  empowering victims of online hate speech. This gave them the chance to learn theory and how to put this theory in practice in combating and preventing hate speech through human rights education and encourage empathy for groups or individuals who are or may be targets of hate speech online and offline.

Based on their opinion, the experience gained from attending the training course, was very valuable as it was an  exchange of information and knowledge, as much as it was an exchange between cultures and emotions. They had the opportunity to learn how to deconstruct hate speech through case to case analysis.

In the end participants were equipped with a Youth Pass.

https://www.youtube.com/watch?v=zXkc3FPu_Qw

Training Course for young journalists and bloggers “Vaccine against hate speech on media”

On 15th – 23rd June 2018, Youth Center “Perspektiva” organized training course of young journalists and bloggers “Vaccine against hate speech on media”  in Durres, Albania. The activity gather 25  students of journalism, young bloggers and community activists from Albania, Lithuania , Kosovo (1244), FYROM, Montenegro, Serbia, Turkey and the EU, who were interested to develop themselves in the area of creation of counter narratives to social stigmas and prejudices, acquire professional experience of media coverage in work with vulnerable groups and contribute to creation of positive narratives of intercultural youth communication at the national and regional levels.

This slideshow requires JavaScript.

The aim of the project was to strengthen capacity and skills of young bloggers and students of journalism in combating hate speech through counter narratives and raising public awareness about the needs of marginalized and vulnerable groups.

The objectives of the project were:

 • To strengthen capacity of at least 25 young bloggers and students of journalism to challenge inter-ethnic prejudices and social stigmas through non-formal education, development of counter-narratives and work with representatives of vulnerable groups,
 • To strengthen youth media cooperation by creating a network of young bloggers and students of journalism in the Western Balkans and linking it with the European network of the No Hate Speech Movement,
 • To strengthen positive narratives of youth inter-ethnic cooperation in the Western Balkans and support inclusion of marginalized and vulnerable groups through production of youth-friendly media content by the participants.

The project provided young bloggers, activists and students of journalism with unique experiences of face-to-face communication with representatives of marginalized groups (such as, Roma, people with disability, LGBTQI and victims of domestic violence) and relevant NGOs. Stigmatization of those groups is widely spread across the Western Balkans and overall Europe, thus, making those interactions highly relevant for all participants. Through this experiences they had opportunity to conduct interviews and ask questions about the reality of vulnerable and marginalized group in Albania

This slideshow requires JavaScript.

As part of attending the training course, participants produced a set of follow up activities in order to disseminate and share the knowledge acquired throughout the training course. Follow up were implemented in different forms, such as blog articles, videos, round tables, etc.

There were 3 round tables organized in Albania, Kosovo* and Serbia in the scope of the project. The round tables were focused in 3 main areas such as, defining hate speech online and offline based on Bookmarks manual, what are counter and alternative narratives based on We Can manual and short introduction on European Youth Foundation, since the project “Vaccine against hate speech on media” was supported financially by European Youth Foundation

This slideshow requires JavaScript.

Below you may find a list of the follow up done by the participants and their organization in regards to the project “Vaccine against hate speech on media”

Videos from the Training Course:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=WSCZcRh0eAU&t=21s
 2. https://www.youtube.com/watch?v=-5KMmIsPJEA&t=30s
 3. https://www.youtube.com/watch?v=-3aYdU7dy9g&t=9s
 4. https://www.youtube.com/watch?v=1qgliameVCM&t=16s
 5. https://www.youtube.com/watch?v=X6CzGTgySr0

Counter Narratives and follow ups:

Logo EYFCOE MI442x249

A young journalist’s perspective

Two young journalists working for National Institute for Social Integration this June had a chance to participate in the training course in Southeastern Europe and to develop their skills working together with the Balkan media.

Young journalists from Lithuania, Albania, Serbia, Kosovo, Macedonia, Greece and Turkey spent 8 days in Albania and participated in the training course “Vaccine Against Hate Speech on Media” which is sponsored by the Council of Europe. This training have strengthened the ability of young bloggers and students of journalism to indicate and respond to hate speech and raised public awareness in favor of marginalized and vulnerable groups. One of the main topics was “How to identify and respond to hate speech”. Therefore the youth got to know a few organizations that are based in Albania and is concerned with human rights, discussed various problems, humans’ needs and obstacles they might face, which strengthened participants’ ability to recognize the language of hatred.

This slideshow requires JavaScript.

The participants also had a chance to meet the LGBTQ+ community in Albania and “Walk in my shoes” Roma youth organization. At the end of the workshops, the participants produced various media products that will be later used in the “No Hate Speech Movement” network in 44 European countries.

 

“During this training course I improved my journalism skills, critical thinking, and I had a chance to tackle the topic of hate speech which is very important in the modern world, we were learning to react to it and to  separate it from the freedom of speech. I also broadened my horizons, had a chance to communicate with different people, visit organizations and do practical tasks. It was a challenge for me not only to leave the comfort zone because of the training course itself, but also due to the cultural differences I encountered” (participant Ramunė)

“This training course not only expanded my view of the world itself, it also inspired me to fight against hate speech in Lithuania. Moreover, it helped me to discover the like-minded people that will remain my friends throughout my whole life. One episode that will always stay with me in my heart, I would even call it an epiphany, is when we met the leader of the Roma youth organization Hadroj Rami, and after his speech we all stood there hugging one another with tears in our eyes.  He is probably the most inspirational man I have even met in my life. (participant Monika)

The video of the first day you can see here – https://www.youtube.com/watch?v=WSCZcRh0eAU

What is hate speech?
This is a speech designed to offend a person or a group of people based on distinctive features such as race, religion, ethnic origin, disability, sexual orientation or gender identity. Unfortunately, there is an infinite number of examples where hate speech is attributed not as a crime, but simply freedom of speech.

In order to ensure human rights the Council of Europe Youth Department in 2013 established an international movement of young people which is called “No Hate Speech Movement” to undermine racism, discrimination, xenophobia and other forms hatred in the virtual space. The movement also deals with education and information concerning human rights, the education of young people and young journalists. “No Hate Speech Movement” also mobilizes young people to report hate speech and cyber-violence to relevant authorities and social media channels. You can report hate speech here – https://www.coe.int/en/web/no-hate-campaign/home. How to deal with hate speech?

 1. Do not target the author, but rather the content of the statement.
 2. Refute false claims where possible with facts. Refer to reliable sources.
 3. Express your disbelief and displeasure, but do not get involved in pointless ‘is-not’/’is-so’ arguments and mutual mudslinging and insults.
 4. Be aware that certain messages are published with the intention to provoke. So don’t let yourself get carried away in an emotional and hateful tirade – stick to a calm statement.
  (Unia • Interfederal Centre for Equal Opportunities)

Participants in “Vaccine Against Hate Speech on Media” during the discussions had the chance to try their hand at creating various media products, such as videos, articles, and photo collages. You can see the video which was created in order to fight bullying here – https://www.youtube.com/watch?v=OHqZSDjt-OQ .
Furthermore, this product was developed to show the real LGBTQ + community’s stories in Albania https://www.youtube.com/watch?v=g1XEH7273mI .
You can read more about Albania from a tourist’s perspective here – https://www.delfi.lt/keliones/per-europa/neirated-balkanu-salis-kurija-enera-turistup-follow-non-worthy-friendly-friendly.d ? id = 78826455 (Lithuanian language)

Monika Adomavičiūtė, Ramunė Vilkoitytė

Logo EYFCOE MI442x249