Sa rëndësi kanë të drejtat e njëriut në një shoqëri embrionike si kjo e jona?

Nga Flavia Hasko

Ne kemi 30 vite që prezumojmë se e kemi ndërtuar dhe e jetojmë jetën në demokraci. Para ’90, liria e shprehjes, e shtypit, e jetës, prona private, as që mund të mendohej, partia-shtet ishte ajo që qëndronte në krye edhe të mendimeve të tua duke uzurpuar çdo formë lirie. Gjatë asaj periudhe pati shumë të interrnuar politik, ushqimet ishin me tollona dhe të gjithë ishin në varfëri të barabartë. Ato 45 vite, ishin një luftë gjakatare për shqiptarët nga të gjitha vuajtjet që i’u injektuan. Pas ’90, duke se do do të lindte dritë nën moton “E duam Shqipërinë si gjithë Europa!” Marshuan për të drejta dhe liri, për të vendosur ata dhe të zbatohej vullneti i popullit, të respektohej e drejta e jetës dhe e drejta e fjalës.


Por, sa ishim të përgatitur ne, dhe sa jemi aktualisht? Përgjatë viteve, skandalet s’kanë të sosur. Janë vrarë protestues duke luftuar për të zhdukur të korruptuarit nga kryesia e shtetit, e krejt skota e djajve me kollare të përcëllohej nga flakët e drejtësisë, dhe janë marrë vota me dhunë duke mos u respektuar vullneti i popullit. Pushteti është fituar me dhunë dhe është ruajtur me dhunë. E demokracia nuk ka qenë kurrë e jona, kurrë e përsosur.


Duke qenë të dërrmuar përgjatë këtyre dekadave, ne jemi duke ecur ngadalë drejt një shoqërie që vendos vetë për të ardhmen, një shoqërie që i njeh të drejtat e veta dhe lufton dhëmb më dhëmb kur ja përdhosin ato, kjo ecje e ngadaltë po shpresëplotë vjen si rrjedhojë e atyre që na kanë qeverisur pa mëshirë.

Doja që së fundmi, të bëhesha palë me kundërshti ndaj kësaj ngjarjeje të hidhur të dy ditëve më parë duke e cekur pakëz të drejtën themelore të njeriut për të jetuar. E drejta e njeriut për të jetuar është e garantuar me ligj, respektimin e të drejtave dhe lirive të çdokujt që ndodhet brenda juridiksionit të saj. E drejta për lirinë dhe sigurinë e personit, detyrimi i shtetit për t’i siguruar dikujt mbrojtje personale kundrejt një sulmi nga të tjerë.


Ngjarja e një të riu që u vra nga duart e efektivit të policisë, është ngjarja më makabre e kohëve të fundit, kjo sepse shteti ka vrarë një djalë të ri, kjo është simbol që ai ka vrarë një brez të tërë. Një brez që dita ditës largohen tufa tufa, një brez që është i lodhur nga keqtrajtimi, nga pamundësia për punësim e për shkollim, ku objektivat sociale janë të paarritshme dhe të pamundura për t’u realizuar prej tyre.
Një brez, i emigruar nëpër botë.


Nuk jemi të sigurt nga ata që duhet të ruanin rendin, dhe kryesohen nga dikush që udhëton me mjete të shtrenjta ndërkohë që shumica dërrmuese e popullit është i zhytyr në varfëri.
Nuk jemi të sigurt se do të na garantohen të drejta kur gjykatat janë jashtë funksioni dhe për më tepër një çështje zvarritet edhe për vite me rradhe. Drejtësi e vonuar është drejtësi e mohuar.

Një popull duhet t’i njoh të drejtat e tij dhe të mos bëj kompromis me to, të organizohet bashkë për qëllime të larta, dita ditës unë shoh qytetarë që marrin iniciativën për t’u rebeluar kundrejt çdo kauze shoqërore dhe ky është hapi i parë dhe më i rëndësishëm drejt demokracisë së konsoliduar por edhe të një jetese me moslejimin e veprimeve arbitrare nga ana e shtetit. Ky i fundit, duhet të zotohet për të drejtat e qytetarëve, për të drejtën për të jetuar, për të patur një strehë, për të patur një punë, për t’u shkolluar. Gjithëkush brenda juridiksonit të shtetit shqiptar, ka të drejtë për një jetë të paqtë dhe të begatë. Askush nuk duhet të vuaj, në skamje, mjerim, apo të jetoj në kushte pabarazie dhe diskriminuese. Të gjithë jemi njerëz, çfarëdolloj sistemi qoftë, njeriu nuk mund të nëpërkëmbet si qen rrugësh, sepse ka dinjitet, ka vlera dhe është qytetar i një kombi.

Përgjegjësia: Pikëpamjet dhe mendimet e shprehura në këtë artikull janë të autorëve dhe nuk
pasqyrojnë domosdoshmërisht politikën ose pozicionin zyrtar të Qendrës Rinore "Perspektiva".
Supozimet e bëra brenda analizës nuk reflektojnë pozicionin e Qendrës Rinore "Perspektiva".

Be my voice: Human Rights in COVID-19 era

Youth Center ‘’Perspektiva’’ has officially ended the project “Be My Voice: Human Rights in COVID-19 era”. The project was implemented from 05 December 2020 until 30 July 2021.

Due to the COVID-19 pandemic, youth were more than ever the “digital natives” with all communication, studies, and often employment having moved online. The pandemic has sharply emphasized the positive and negative extremes of online communication: while opening the world of opportunities as an escape from the lockdown, it also exposed youth to loads of unverified and often harmful media products. 

The project aims at promoting human rights in the times of COVID-19 by equipping youth workers and young media activists from Albania with knowledge in the areas of media ethics and human rights, and skills in countering fake news and stigmatization. 

During this timeline, it was organized a training course for youth workers and media activists on media ethics, media literacy and non-discrimination. It gathered together 25 participants from Albania and it took place in Durres, from 21 March – 26 March 2021.

Participants of the training course, but not only them, launched the Online youth-led Awareness Campaign “Be My Voice” featuring young change-makers, representatives of civil society, media, local authorities, representatives of youth networks, and bringing attention to diverse elements of human rights, their online aspects and how they were affected by COVID-19. For the campaign ‘’Be My Voice’’ many youngsters, who did not attend the training course, express willingness to be part of the campaign as they saw the topic very important. On the framework of the campaign young people produced 25 products that include one video, one  Vox pop, two articles and twenty-two photo-products.

 In the framework of the awareness campaign, young participants will were provided with an opportunity to put the newly received knowledge in practice and develop Youth-led community actions.  They organized three community actions. The first one was on World Refugee Day, which is an international day organized every year on 20 June by the United Nations. Young participants at Youth Center “Perspektiva”, in cooperation with EU Corner, Municipality of Durres and   #hiskaters community organized a flash mob in the city of Durres.

The second one was on World Youth Skills Day, which is an international day organized every year on 15 July by the United Nations, will pay tribute to the resilience and creativity of youth through crisis. Young participants at Youth Center “Perspektiva”, organized volleyball and football games in the city of Elbasan.

The third community action was on 22nd July which is an Action Day in Support of Victims of Hate Crime. Youth Center “Perspektiva”, young activists and participants organized an action in the city of Durres, in cooperation with EU Corner, Municipality of Durres. This Action Day aimed to mobilize young people to speak up and take action against hate crime, as well as show solidarity and support for the victims of hate crime.

A short documentary of the implementation of the project during all it phases was produced.

The project is supported by Council of Europe through the financial support of European Youth Foundation

UNITED Conference – “Power of Coexistence: Turn it on!”

Between 15-20 May 2019, UNITED for Intercultural Action, Youth Centre Perspektiva and Projekte Vullnetare Nderkombetare held a conference entitled “Power of Coexistence: Turn it on! Bridge, Cooperate, Overcome” in Durrës, Albania.

The conference focused on coexistence, not only as a general value of understanding and peaceful living within a community, but also as a practical strategy that can help overcoming the current challenges faced in Europe and beyond.

This slideshow requires JavaScript.

 

Youth Centre Perspektiva is an organisation working in the field of youth empowerment and human rights education via artistic and educational activities.

Projekte Vullnetare Nderkombetare is a branch of Service Civil International (SCI), and promotes social development and peace by voluntary work and international youth exchange.

During the five-day conference, activists from all over Europe working in the field of peace building, youth empowerment and human rights gathered to discuss, exchange and act towards the concrete achievement of coexistence in Europe.

The programme included panel discussions with experts, successful examples and good practices of coexistence, working groups on communication, campaign, advocacy, education and community building strategies, and practical workshops on fundraising.

The participants also got the chance to learn about the local situation in Albania through a presentation, and a study visit of the city of Durrës.

Overall, the conference provided them with the chance to network and build opportunities for future cooperations.

Hate Fighters in Action

From 03 until 10th of March 2019 volunteers from Youth Center ‘’Perspektiva’’ attended the first training of “Hate Fighters in Action” project which was organized in Nis, Serbia.

“Hate Fighters in Action” is a project which is supported by Erasmus + program, Capacity Building in The Field of Youth Action. Hate Fighters Network will organize set of activities for young people in Partner countries with the aim to strengthen the role of young people in peace-building activities and combat against Hate Speech through artistic ways (Video, Music, Photography, and Graphic Design). Throughout the whole duration of the projects, we will organize several workshops in Albania, in order to disseminate the knowledge and outcomes of the project.

The project will not only support the promotion of human rights and democratic values, but also build capacities of young people (youth workers, young activists, students of law, volunteers) to advocate for human rights and reconciliation.

This slideshow requires JavaScript.

After attending the Training Course from 03 – 10 March 2019, participants from Perspektiva Team organized 1 National Info Day and 20 workshops per creative method. National Info days will promote the program and invite young people from the local communities to join creative workshops. The workshops will have educational part where first participants will learn more about hate speech online and then work through a particular method (graphics, photo, music, video).

This slideshow requires JavaScript.

They will create new creative tools, which will be later used in the awareness campaign (at least 20 graphics, 20 concept photos, 1 song and 5 videos per country).

Participants during workshops developed several ideas for photos, videos, designs and music. With the support of Perspektiva team those ideas were put in action and developed professionally.  Below you may find some of the concepts developed by the team. Perspektiva would like to thank all participants of workshops and partners who made possible the development of the tools with their support and creativity.

Photo Designs:

This slideshow requires JavaScript.

Graphic Designs:

This slideshow requires JavaScript.

Hate Fighters Network implements this project in cooperation with Youth Center “Perspektiva” from Durres – Albania, Red Cross Novo Sarajevo” from Sarajevo – Bosnia and Herzegovina, “Art Republic Prague” from Prague – Czech Republic, “Hellenic Youth Participation” from Athens – Greece, “International Development Alliance Network” from Sofia – Bulgaria, “Beyond Borders” from Corato – Italy, “Council for prevention of juvenile delinquency” from Kavadarci – Macedonia, KOM 018 from Nis – Serbia and Faculty of Law Nis from Nis – Serbia. Project is implemented from 01.12.2018 till 31.03.2020 and is co-financed by Erasmus+ program of the EU.

For more information stay tuned and follow us on our social media channels.

Facebook: facebook.com/perspektiva4youth

Twitter: @Perspektiva_Al

Instagram:  perspektiva4youth
#HateFightersInAction #ErasmusPlus #HateFightersNetwork #ida#redcrossnovosarajevo #beyondbordersitaly #hellenicyouthparticipation#Perspektiva_Al #artrepublicprague #kom018 #sppmd

“Virtual Action for Human Rights Education”

On February 5th- 11th 2019 volunteers representing Youth Center “Perspektiva” attended the Erasmus + training course  “Virtual Action for Human Rights Education” which was held in Istanbul, Turkey. Throughout the training course participants developed their skills in identifying hate speech online and offline. Furthermore the project encourages participants in becoming online activists for human rights. Throughout the whole duration of the training course, there was a special focus in raising awareness about human rights principles and promote a vision of the internet which reflects these principles.

Young people from several countries such as Albania, Turkey, North Macedonia, Moldova, Ukraine, Lithuania, Italy, Romania became together to learn more about this topic based on the principles of non formal education such as exercises, games,  group dynamics, self directed learning, among others. These activities were implemented from the Compass, WeCAN, and Bookmarks books by Council of Europe.

This slideshow requires JavaScript.

Attending this training course, offered them the opportunity to to network with several international and regional organization whose work is focused on human right protection and  empowering victims of online hate speech. This gave them the chance to learn theory and how to put this theory in practice in combating and preventing hate speech through human rights education and encourage empathy for groups or individuals who are or may be targets of hate speech online and offline.

Based on their opinion, the experience gained from attending the training course, was very valuable as it was an  exchange of information and knowledge, as much as it was an exchange between cultures and emotions. They had the opportunity to learn how to deconstruct hate speech through case to case analysis.

In the end participants were equipped with a Youth Pass.

https://www.youtube.com/watch?v=zXkc3FPu_Qw

Training Course for young journalists and bloggers “Vaccine against hate speech on media”

On 15th – 23rd June 2018, Youth Center “Perspektiva” organized training course of young journalists and bloggers “Vaccine against hate speech on media”  in Durres, Albania. The activity gather 25  students of journalism, young bloggers and community activists from Albania, Lithuania , Kosovo (1244), FYROM, Montenegro, Serbia, Turkey and the EU, who were interested to develop themselves in the area of creation of counter narratives to social stigmas and prejudices, acquire professional experience of media coverage in work with vulnerable groups and contribute to creation of positive narratives of intercultural youth communication at the national and regional levels.

This slideshow requires JavaScript.

The aim of the project was to strengthen capacity and skills of young bloggers and students of journalism in combating hate speech through counter narratives and raising public awareness about the needs of marginalized and vulnerable groups.

The objectives of the project were:

 • To strengthen capacity of at least 25 young bloggers and students of journalism to challenge inter-ethnic prejudices and social stigmas through non-formal education, development of counter-narratives and work with representatives of vulnerable groups,
 • To strengthen youth media cooperation by creating a network of young bloggers and students of journalism in the Western Balkans and linking it with the European network of the No Hate Speech Movement,
 • To strengthen positive narratives of youth inter-ethnic cooperation in the Western Balkans and support inclusion of marginalized and vulnerable groups through production of youth-friendly media content by the participants.

The project provided young bloggers, activists and students of journalism with unique experiences of face-to-face communication with representatives of marginalized groups (such as, Roma, people with disability, LGBTQI and victims of domestic violence) and relevant NGOs. Stigmatization of those groups is widely spread across the Western Balkans and overall Europe, thus, making those interactions highly relevant for all participants. Through this experiences they had opportunity to conduct interviews and ask questions about the reality of vulnerable and marginalized group in Albania

This slideshow requires JavaScript.

As part of attending the training course, participants produced a set of follow up activities in order to disseminate and share the knowledge acquired throughout the training course. Follow up were implemented in different forms, such as blog articles, videos, round tables, etc.

There were 3 round tables organized in Albania, Kosovo* and Serbia in the scope of the project. The round tables were focused in 3 main areas such as, defining hate speech online and offline based on Bookmarks manual, what are counter and alternative narratives based on We Can manual and short introduction on European Youth Foundation, since the project “Vaccine against hate speech on media” was supported financially by European Youth Foundation

This slideshow requires JavaScript.

Below you may find a list of the follow up done by the participants and their organization in regards to the project “Vaccine against hate speech on media”

Videos from the Training Course:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=WSCZcRh0eAU&t=21s
 2. https://www.youtube.com/watch?v=-5KMmIsPJEA&t=30s
 3. https://www.youtube.com/watch?v=-3aYdU7dy9g&t=9s
 4. https://www.youtube.com/watch?v=1qgliameVCM&t=16s
 5. https://www.youtube.com/watch?v=X6CzGTgySr0

Counter Narratives and follow ups:

Logo EYFCOE MI442x249

A young journalist’s perspective

Two young journalists working for National Institute for Social Integration this June had a chance to participate in the training course in Southeastern Europe and to develop their skills working together with the Balkan media.

Young journalists from Lithuania, Albania, Serbia, Kosovo, Macedonia, Greece and Turkey spent 8 days in Albania and participated in the training course “Vaccine Against Hate Speech on Media” which is sponsored by the Council of Europe. This training have strengthened the ability of young bloggers and students of journalism to indicate and respond to hate speech and raised public awareness in favor of marginalized and vulnerable groups. One of the main topics was “How to identify and respond to hate speech”. Therefore the youth got to know a few organizations that are based in Albania and is concerned with human rights, discussed various problems, humans’ needs and obstacles they might face, which strengthened participants’ ability to recognize the language of hatred.

This slideshow requires JavaScript.

The participants also had a chance to meet the LGBTQ+ community in Albania and “Walk in my shoes” Roma youth organization. At the end of the workshops, the participants produced various media products that will be later used in the “No Hate Speech Movement” network in 44 European countries.

 

“During this training course I improved my journalism skills, critical thinking, and I had a chance to tackle the topic of hate speech which is very important in the modern world, we were learning to react to it and to  separate it from the freedom of speech. I also broadened my horizons, had a chance to communicate with different people, visit organizations and do practical tasks. It was a challenge for me not only to leave the comfort zone because of the training course itself, but also due to the cultural differences I encountered” (participant Ramunė)

“This training course not only expanded my view of the world itself, it also inspired me to fight against hate speech in Lithuania. Moreover, it helped me to discover the like-minded people that will remain my friends throughout my whole life. One episode that will always stay with me in my heart, I would even call it an epiphany, is when we met the leader of the Roma youth organization Hadroj Rami, and after his speech we all stood there hugging one another with tears in our eyes.  He is probably the most inspirational man I have even met in my life. (participant Monika)

The video of the first day you can see here – https://www.youtube.com/watch?v=WSCZcRh0eAU

What is hate speech?
This is a speech designed to offend a person or a group of people based on distinctive features such as race, religion, ethnic origin, disability, sexual orientation or gender identity. Unfortunately, there is an infinite number of examples where hate speech is attributed not as a crime, but simply freedom of speech.

In order to ensure human rights the Council of Europe Youth Department in 2013 established an international movement of young people which is called “No Hate Speech Movement” to undermine racism, discrimination, xenophobia and other forms hatred in the virtual space. The movement also deals with education and information concerning human rights, the education of young people and young journalists. “No Hate Speech Movement” also mobilizes young people to report hate speech and cyber-violence to relevant authorities and social media channels. You can report hate speech here – https://www.coe.int/en/web/no-hate-campaign/home. How to deal with hate speech?

 1. Do not target the author, but rather the content of the statement.
 2. Refute false claims where possible with facts. Refer to reliable sources.
 3. Express your disbelief and displeasure, but do not get involved in pointless ‘is-not’/’is-so’ arguments and mutual mudslinging and insults.
 4. Be aware that certain messages are published with the intention to provoke. So don’t let yourself get carried away in an emotional and hateful tirade – stick to a calm statement.
  (Unia • Interfederal Centre for Equal Opportunities)

Participants in “Vaccine Against Hate Speech on Media” during the discussions had the chance to try their hand at creating various media products, such as videos, articles, and photo collages. You can see the video which was created in order to fight bullying here – https://www.youtube.com/watch?v=OHqZSDjt-OQ .
Furthermore, this product was developed to show the real LGBTQ + community’s stories in Albania https://www.youtube.com/watch?v=g1XEH7273mI .
You can read more about Albania from a tourist’s perspective here – https://www.delfi.lt/keliones/per-europa/neirated-balkanu-salis-kurija-enera-turistup-follow-non-worthy-friendly-friendly.d ? id = 78826455 (Lithuanian language)

Monika Adomavičiūtė, Ramunė Vilkoitytė

Logo EYFCOE MI442x249

Feel US – Hate Speech Against Refugees part II

In this part of the blog we would like to share stories on online media about hate speech against refugees. If you want you can see more stories on http://stories.unhcr.org/

There are stories of people who had to pass through many difficult situations in order simply to live. Read them slowly, imagine their stories… and then think, Are they different from locals?

Regularly in media you can see examples of Hate Speech to refugees, people, who only try to survive. Media makes people think, believe and be against ‘strangers’. Many intolerant phrases, prejudice, myths, forming of aggressive attitude to them,- turn the harmonic world to another side.

HATE SPEECH CASE 1

 

Hate Speech against refugees in Social Media” Recommendations for Action

 

Okt182016

 

Unfortunately, since social networks have become an instrument to spread xenophobia, hate, and abuse against minorities, the need to combat hatred comments online is increasing. How to recognize online hate speech especially against migrants and refugees? How to oppose to online racism? Therefore, “Hate speech against refugees in Social Media” provides an overview of “what can specifically be done if once again racist hate speech is encountered on the internet”.

Published as a part of the federal programme Demokratie Leben!, and funded by Federal Ministry for Family Affairs, Senior Citizens, Women and Youth, the brochure has been created by the no-nazi-net team, and it is addressed to anyone interested to combat racist hate speech online.

İn the first paragraph of the study we can read some frequent forms of racist hate speech against refugees, such as: contrasting us versus them, generalizations and blanket attributions, projecting onto “refugees” problems involving all of society. Even sentences like “So am İ to be labelled a Nazi just because İ …”, or “Where is my own freedom of speech if you delete my comments?”

The study investigates different ways for countering racist hate speech, trying to answer to some fundamental questions about the issue. İt focuses on how to identify xenophobe hate speech and how to manage it through self-protection and empowerment.

Click here to read the research.

 

Source: http://www.bricks-project.eu/2016/10/hate-speech-against-refugees-in-social-media-recommendations-for-action/

 

 

HATE SPEECH CASE – 2

Hate speech against Syrian refugees rises again in Lebanon

Beirut – Anti-Syrian refugee rhet­oric spiked in Lebanon following an incident involving the Lebanese Army and terror sus­pects allegedly hiding in refugee camps in Arsal on the Lebanese- Syrian border.
The incident, in which troops were injured, touched off calls to repatriate refugees and a campaign against them on social media. At the same time, other people cau­tioned against rising racist speech.
Tensions exacerbated after the death of four Syrian detainees in military custody, further polaris­ing opinions. Some accused the army of torturing them to death but others expressed solidar­ity with the troops in their fight against terrorism.
“We are very concerned about increasing discrimination and rac­ism against Syrians in Lebanon,” said Bassam Khawaja, Lebanon researcher at Human Rights Watch (HRW). “There have been several cases of Syrians being beaten and insulted in the last few weeks and it is happening in the context in which politicians are calling for Syrians to return back to Syria.
“İt is not helpful to have state­ments blaming Syrians for issues of the Lebanese economy, unem­ployment, insecurity and extrem­ism in Lebanon without any evidence or factual basis.”
A video circulating on social me­dia showed at least three Lebanese punching, kicking and insulting an unarmed Syrian refugee. İt stirred an outcry from human rights ac­tivists and the suspected perpetra­tors were arrested.
High-ranking politicians also sounded anti-refugee rhetoric. Samir Geagea, leader of the Leba­nese Forces, a Christian political party, called on the United Nations to return the refugees and warned that Lebanon “will not tolerate them anymore.”
Approximately 1.1 million Syrian refugees are registered by the UN­HCR in Lebanon but their number is believed to exceed 1.5 million. They live in homes and informal camps, putting pressure on lim­ited resources and ageing infra­structure available to Lebanon’s 4 million citizens.
“İn Lebanon, we have for years seen problems with the economy, the government, garbage disposal and health care, etc… This is truly not a thing that started with the influx of Syrian refugees though their presence has put a strain on infrastructure. Scapegoating them as the root of these problems with­out any evidence is very problem­atic,” Khawaja said.
Human rights expert and mem­ber of the parliament committee on human rights Ghassan Mouk­heiber described tensions between the Lebanese and Syrians as an “expression of hatred.”
“İt is not about racism that has to do with being aloof or consid­ering the Syrian nationality as a lower grade nationality,” he said. “İt is a combination of security and economic fears. İt is worse than racism. İt is close to hatred.
“Unfortunately, that was expect­ed from day one. We have seen such sentiments in Europe, except that in Europe they have fewer numbers than the Syrian refugees in Lebanon, who have exceeded one-third of the Lebanese popu­lation. The ugly rhetoric and the vilifying of refugees are the symp­toms of a much deeper problem.”
“We need to address the root causes including the security fears and economic competition. A pol­icy for their (refugees’) safe return is one that would definitely seek to address these causes,” Moukheib­er said.
“The long-term solution for the refugee crisis is peace in Syria,” he said. “The other step while wait­ing for peace and stability in Syria, is assuring their safe return wher­ever possible to areas in Syria that are stable and secure. A third op­tion would be limiting their con­tact with Lebanese and assuring they do not constitute a security threat, as is the case now in Arsal.”
As tempers against Syrians fray, Lebanese political parties appear to be united in seeking a repatria­tion plan but they differ on how to proceed.
“Hezbollah (an ally of Syrian President Bashar Assad) wants re­patriation to be coordinated with Damascus,” said journalist Amin Kammourieh. “They are trying to re-establish the relationship between Lebanon and Damascus through the file of the refugees, by pressuring the government to ne­gotiate their return with the Syr­ian regime.”
Anti-Syria politicians, including Prime Minister Saad Hariri, want the repatriation to be part of a UN plan.
Anti-refugee sentiments have been brewing for years with Leba­nese viewing the long-term pres­ence of Syrians as a burden, even an imposition. A string of suicide attacks on the border village of Qaa in July 2016 prompted dis­crimination against Syrians. Some municipalities have imposed cur­fews on refugees, ordering night raids on homes and even evicting them.
With the experience of hosting Palestinian refugees for decades, many Lebanese fear that many Syrians may never leave the coun­try.
“Clearly people are scared and sensitive,” Khawaja said, “but discriminating against the Syr­ians will not make this country any safer.”

Source : https://thearabweekly.com/hate-speech-against-syrian-refugees-rises-again-lebanon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HATE SPEECH CASE – 3

Refugee Case for Turkish Pop Star

 

 

Translation of tweet: “Everything is free, why do not they return? İt is time for them to return to their own countries! Europe can not tolerate 50 of them! We do not know how many millions they are!”

The İnternational Refugee Rights Association has announced a criminal complaint against Turkish Pop Star Demet Akalin for a tweet about the Syrians.

Demet Akalin shared a news from the social media account of Syrian asylum seekers going to the country and commented

On this, the İnternational Refugee Rights Association announced that they would have a criminal complaint about Akalin.

 

Akalin’s tweet was quoted in a statement made on the official Twitter account of the institution and said that “We will be found in the crime prosecution of the Chief Prosecutor of the Republic for the act of provoking the people against the hatred and hostility about Demet Akalin, who has made the Syrians open target consistently”.

 

In the following hours, Demet Akalin, deleted tweet because of  reacts.

 

HATE SPEECH CASE – 4

 

Hate Speech against Refugees on Social Media

Nowaday, we have been facing the most obvious examples of hate speech against refugees in social media. We would like to share a few of these examples for you.

 

Sample 1- Eskişehir’e Suriyelileri Sorduk: ‘Bunlar vatan haini’

https://youtu.be/CK0B5cBmJ_w

 

Sample – 2

 

 

Sample 3- Anti-İmmigration Sentiment in İtaly: Forza Nuova

 

Forza Nuova is a movement that started in 1997. They are frightening against uncontrolled immigration. One of the activists, Massimo Sferrino, see in immigration mostly cultural problems. He said that ‘refugees are carries of a different culture and a way of life that is totally different from ours’. As the result of mixing culture Europeans will lose their identity

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=-cD5V54r0-w

 

 

Feel US – Hate Speech Against Refugees

Feel Us is a blog to fight against hate speech against refugees. The blog is output of Vaccine against Hate Speech on Media project coordinated by  Youth Center “Perspektiva” and supported by Council of Europe , with the financial support of European Youth Foundation. The project derives from the need to combat and prevent hate speech on media.

This blog does not represent the views of the NGO, partners, supporters of the project, donors, or the authors. All materials that contain hate speech, which we will show were taken from online sources and they were reported as hate speech on the Hate Speech Watch, of the No Hate Speech Movement

In our blog we would like to raise awareness about hate speech targeting refugees on media,social media,blogs etc. We would like to share with you some stories of refugees, in order to show you a view from the other side, a view from what being a refugee means.

Here is some example of hate speech on media against refugees

 

Discriminatory discourse incites hatred and enmity against Syrian refugees.

#ForANewDiscourse free from discrimination, racism and violence,

#NoHateSpeech

The video made within the scope of Media Watch on Hate Speech project includes a selection of the items that incites discrimination and hatred against Syrian refugees.

In the print media, Syrian refugees are

 • identified with security concerns and ‘terrorism’;
 • accused of being ungrateful;
 • presented as responsible for economic problems;
 • marginalized with ‘us’ vs ‘them’ dichotomy;
 • presented as a threat against health;
 • Syrian women are subjected to double discrimination.

source : https://hrantdink.org/en/asulis-en/activities/projects/media-watch-on-hate-speech/943-the-video-about-hate-speech-against-syrian-refugees-in-print-media-is-released